U kunt al heel veel betekenen met een kleine bijdrage. Steun ons!

Geef ons heden ons dagelijks... brandhout!


Al tientallen keren bezochten Jan Haasjes en Ditmar Markusse onze broeders en zusters van partnergemeente Harul in Moldavië. Ondanks dat went het verblijf in het armste land van Europa nooit. Wie hier hulpbehoevend of gehandicapt is, heeft doorgaans alleen de kerken als  reddingsboei. Vanuit Kampen coördineren de beide mannen, samen met de leden van de Projectcommissie Moldavië, die hulp ter plaatse en komen dan de meest schrijnende toestanden tegen. “Soms moeten mensen kiezen: kopen we brood of brandhout van ons laatste geld?”

Zowel op het platteland als in de hoofdstad Chisinau (Russisch: Kishinev) leven tal van mensen ver – maar dan ook ver – onder de armoedegrens. Op hulp van de overheid hoeven ze niet te rekenen, zo ondervonden Ditmar en Jan meermalen. Zelfs een gesprek met de president en andere hoogwaardigheidsbekleders leverde niks op. Ditmar: “Die mannen wilden ons best te woord staan, maar je merkte aan alles dat zij nul komma nul belang hadden bij onze zaak. Dat de regering haar ‘eigen’ landgenoten zo aan hun lot overlaat, is erg frustrerend.”

Met een lege koffer naar huis

Ondanks dat blijven de beide mannen zich vol goede moed inzetten voor hun Moldaafse vrienden. Jan: ”De nood is ontzettend hoog en juist daardoor is het zulk dankbaar werk. De eerste keer dat ik thuiskwam, was mijn koffer leeg. Maar in elk huis dat je binnengaat, word je overspoeld met dankbaarheid. De zak met eten die we brengen is negen van de tien keer regelrechte gebedsverhoring. Dan hadden die mensen niks meer in huis, ook geen geld om wat te gaan kopen.” Ditmar vult aan: “In al die ellende zie je toch een enorm vertrouwen op God. Dan weet je waar je het voor doet.”

Stapelbedden

In 2011 maakt Jan zijn eerste reis naar Moldavië en ook dat was een antwoord op een belangrijke vraag waar hij al lang mee rondliep. “Ik was druk met de beddenzaak in de Geerstraat, maar zocht een mogelijkheid om concrete hulp te bieden aan wie het nodig had. Ditmar en de projectcommissie waren op dat moment al volop hulp aan het coördineren voor de weeshuizen in Moldavië (een aantal zijn nu door de regering gesloten, red.). Hij zocht stapelbedden, want deze kinderen sliepen veelal op de kale vloer. Zo kwam hij bij mij in de zaak terecht en ging het balletje rollen. Inmiddels zijn we samen meer dan veertig keer naar Moldavië gereisd – soms gaan er ook andere commissieleden met ons mee – en er was meteen een klik met de mensen daar. We hebben altijd een goed contact gehad en hebben veel vrienden daar.”

Corona gooit roet in het eten…

Negen maanden geleden brachten Ditmar en Jan hun laatste bezoek aan de voormalige Sovjetrepubliek. Het ‘gat’ is in al die jaren niet zo groot geweest, maar ook hier is het coronavirus spelbreker. Ditmar: “Alles gaat nu telefonisch of via e-mail en dat is erg lastig. Gelukkig heeft de gemeente Harul zelf de voedselhulp kunnen oppakken, maar de feeling is weg omdat je er zelf niet bij bent. Juist dát is zo belangrijk voor de moraal van de mensen daar.”

… en toch een bakkerij opstarten

Omdat  er nu niet kan worden gereisd, hebben we wel de gelegenheid om aan het nieuwste project te werken: het opstarten van een bakkerij bij de plaatselijke christelijke gemeente in Baltzate, één van de dorpen net buiten Chisinau. De bedoeling is dat hier in de toekomst dagelijks tientallen broden over de toonbank gaan. Voor omgerekend zo’n 30 cent per stuk voor wie het betalen kan, gratis voor wie het geld aan brandhout moest besteden. Met hulp uit Kampen hoopt de projectcommissie Moldavië een goedlopend project op te bouwen die velen kan voorzien van de eerste levensbehoeften, dagelijks brood, maar in het verlengde hiervan ook Geestelijk voedsel!

Geef hen heden hun dagelijks brood

Zoals u hebt gelezen, kunt u onze broeders en zusters en alle hulpbehoevenden in Moldavië heel concreet helpen! En die hulp blijft ontzettend hard nodig, zeker in de winter als het brandhout, het brood en het geld op zijn. Geef daarom alstublieft ruimhartig en maak uw bijdrage over op NL60 ABNA 0466825560 t.n.v. Stichting Harul Moldavie. Heel hartelijk dank!

Hoe kunt u helpen?

Bekijk de mogelijkheden

Sponsoring

Heeft u interesse om sponsor van St. Harul te worden? Wij verwelkomen u graag. Neem hier contact met ons op.


Word vrijwilliger

Vrijwilligers gezocht!  Wij zijn altijd op zoek naar versterking. Wilt u zich graag inzetten voor de ander en er zelf ook iets van leren? Laat het ons weten.

Donatie

Steun St. Harul Moldavië. Word donateur en help de mensen in Moldavië. Doneer hier.

Laatste nieuws Stichting Harul


Oorlog drukt zwaar op de Moldaafse schouders
  20 January 2023

Er is veel gebeurd in een jaar tijd. Zo belandden ze in Moldavië van het coronavirus in een situatie waar oorlog ook voor hen dreigde. De oorlog in Oekraïne heeft veel teweeggebracht in Moldavië. Lees meer

Nieuws en een brief uit Moldavië
  19 November 2021

Graag houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen van onze stichting. Wij zijn als commissie druk met het oriënteren op geschikte projecten die wij kunnen ondersteunen. Door Corona is dit wat moeilijker en loopt dit traject wat langzamer dan normaal. Het bakkerijproject waarover de vorige keer gecommuniceerd is, is voorlopig dan ook even geparkeerd. Lees meer

HELP ONS

INWONERS VAN HARUL TE HELPEN

Download hier
de informatiebrochure


Integer accumsan nec orci at lacinia. Duis id sodales metus, eu efficitur massa am consequat tellus at sem tortor rutrum orci blandit efficitur.