U kunt al heel veel betekenen met een kleine bijdrage. Steun ons!

Nieuws uit Moldavië


Nieuwsbrief Moldavië, januari 2018 

U krijgt de hartelijke groeten van ds. Jatsenko en de leden van de Harul kerk in Moldavië! Zij bedanken u hartelijk voor de voedselpakketten die Ditmar Markusse en Jan Haasjes namens u hebben uitgedeeld.

In dit seizoen, de winter, hebben de mensen in Moldavië het zwaar. Bij bezoeken aan gezinnen en kindertehuizen blijkt dat uw hulp hard nodig is.

Gaarkeuken Harul kerk
Het maaltijdproject in de Harul kerk loopt goed. Een team enthousiaste vrijwilligers organiseert dit wekelijks. Eén keer in de maand is er een maaltijd voor een grotere groep mensen. Door dit prachtige project kunnen veel mensen uit de wijk van de Harul kerk uitgenodigd worden voor een warme maaltijd. Zij horen dan ook de verhalen uit de Bijbel, het woord van God. We hopen dat u dit mooie project nog lang wilt steunen!


Voedselactie
Ook deze keer hebben wij pakketten uitgedeeld aan:
• de gemeenteleden van kerk Harul
• gezinnen in de wijk om de kerk
• gezinnen in de dorpen rondom Chisinau
• kindertehuizen.

Ook nu werden wij weer getroffen door de noodzaak van deze actie. Vaak gebeurde het dat we met een pakket bij de mensen kwamen en zij ons vertelden dat er bijna niets meer in huis was. Een vader zat die ochtend af te wegen of hij van het laatste geld eten zou kopen of de energierekening zou betalen. En toen kwamen wij binnen met een voedselpakket… Hun dankbaarheid is ontroerend om te zien. Dat is echt een emotioneel moment. We mogen een instrument in Gods hand zijn en deze mensen verlichting van hun nood brengen. Je wordt heel klein als je ziet hoe deze mensen dat ervaren. Ondanks de moeilijke situatie hebben veel mensen een groot geloof in de Heere God. Zij zijn heel dankbaar voor uw hulp!

Bij Slavik
We zijn op bezoek geweest bij Slavik. Dit is een man van vierenvijftig jaar die al drieëntwintig jaar verlamd op bed ligt. Begin dit jaar zagen we hoe hij er bij lag en in welke staat zijn bed verkeerde. Dat was niet best, maar gelukkig konden we een nieuw bed voor hem regelen. Het was onmenselijk hoe deze man zijn dagen op dat slechte bed moest doorbrengen. Slavik wordt door zijn vrouw drie keer per dag behandeld tegen doorliggen. Van de overheid ontvangen ze € 75,00 per maand waar ze alles van moeten doen. Groot was dan ook de blijdschap voor het voedselpakket.


Bij Alex
We brachten ook een voedselpakket bij Alex en zijn familie. Zij wonen in een flat, vier hoog zonder lift. Alex ligt door een ongeluk al zes jaar verlamd op bed. Hij is nu eenendertig jaar. Hij vertelde dat hij dit jaar vijf keer buiten is geweest. Twee mensen dragen hem naar beneden. Dan kan hij even een frisse neus halen en dan zijn er vier mensen nodig om Alex weer naar boven te dragen. De rest van de tijd ligt hij op bed en kijkt hij naar de toppen van de bomen en naar de lucht. Ook Alex en zijn familie waren heel blij met het voedselpakket! Zij vroegen ons u daarvoor hartelijk te bedanken.

Schrijnende situaties
Vaak kunnen mensen niet goed voor zichzelf zorgen en hebben zij in hun omgeving ook niemand die hen kan of wil helpen. Zo kwamen we in Chisinau in de flatwoning van een gehandicapt echtpaar. De man is verlamd en de vrouw is blind. Hun twee kinderen zijn overleden. Door hun lichamelijke beperkingen konden zij hun woning niet schoonhouden en was deze door de jaren heen zeer vervuild geraakt. Gemeenteleden van Harul helpen waar ze kunnen, maar deze mensen zitten vaak in een soortgelijke situatie. Instanties zoals wij die kennen, zoals maatschappelijk werk, bemoeizorg, buurtzorg etc. zijn er in Moldavië niet of niet op het niveau zoals we dat in Nederland kennen.

Ook in de dorpen rondom de hoofdstad komen we zeer schrijnende gevallen tegen. Keer op keer horen we verhalen die ons diep raken. Een man was opgepakt voor moord op een dorpsgenoot. Hij zat in de gevangenis. Zijn vrouw blijft met vijf kinderen en zonder inkomen achter. Zij moet zich maar zien te redden. Dan lijkt een voedselpakket een druppel op een gloeiende plaat, maar voor even kunnen we wat verlichting brengen van de nood in zo’n gezin.



Kindertehuis
Ook konden we weer de nodige levensmiddelen brengen bij een kindertehuis. En dankzij een sponsor konden we de kinderen ook nog nieuw ondergoed en nieuwe sokken geven. Fijn dat we met uw hulp ook de kinderen in Moldavië kunnen helpen.

Hoe kunt u helpen?

Bekijk de mogelijkheden

Sponsoring

Heeft u interesse om sponsor van St. Harul te worden? Wij verwelkomen u graag. Neem hier contact met ons op.


Word vrijwilliger

Vrijwilligers gezocht!  Wij zijn altijd op zoek naar versterking. Wilt u zich graag inzetten voor de ander en er zelf ook iets van leren? Laat het ons weten.

Donatie

Steun St. Harul Moldavië. Word donateur en help de mensen in Moldavië. Doneer hier.

Laatste nieuws Stichting Harul


Oorlog drukt zwaar op de Moldaafse schouders
  20 January 2023

Er is veel gebeurd in een jaar tijd. Zo belandden ze in Moldavië van het coronavirus in een situatie waar oorlog ook voor hen dreigde. De oorlog in Oekraïne heeft veel teweeggebracht in Moldavië. Lees meer

Nieuws en een brief uit Moldavië
  19 November 2021

Graag houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen van onze stichting. Wij zijn als commissie druk met het oriënteren op geschikte projecten die wij kunnen ondersteunen. Door Corona is dit wat moeilijker en loopt dit traject wat langzamer dan normaal. Het bakkerijproject waarover de vorige keer gecommuniceerd is, is voorlopig dan ook even geparkeerd. Lees meer

HELP ONS

INWONERS VAN HARUL TE HELPEN

Download hier
de informatiebrochure


Integer accumsan nec orci at lacinia. Duis id sodales metus, eu efficitur massa am consequat tellus at sem tortor rutrum orci blandit efficitur.